×

×

verhoeven de ruijter,
ideeën voor stad en land

Alle Onderzoek Stedenbouw Landschap Openbare ruimte

NRE | Eet je mee?

Locatie:
Eindhoven
Opdrachtgever:
Gemeente Eindhoven marktconsultatie
Opgave:
Stadsboer Peer

Groene oase gezocht in hoogstedelijk gebied van Eindhoven!
Een toegankelijke groene plek met betekenis is broodnodig in de binnenstad van Eindhoven. Het NRE-terrein blijkt daarbij een hitte-eiland in het centrum van de stad te zijn. Het gebied is in ontwikkeling en vraagt om een groen perspectief dat tevens een businessmodel bevat.

We hebben onderzocht dat dit kan en vinden het antwoord in een rendabele stadsboerderij. Het thema voedsel en stadslandbouw is meer dan een trend. Veel mensen zijn zich er steeds meer bewust waar hun voedsel vandaan komt en handelen daarnaar. De bestaande stadsboerderijen als Philips Fruittuin, Genneperhoeve en 't Wasven zijn onverminderd populair. Echter, ze liggen aan de rand van de stad. Een stadsboerderij in de binnenstad zal veel meer mensen in contact kunnen brengen met het thema voedsel op een meer dagelijkse basis.

'De stadsboerderij' kan een centrale plek worden voor ontmoeting. Door functies met een sociaal aspect te koppelen aan het voedselthema kan de betrokkenheid bij het terrein door omwonenden worden vergroot. (bijv. educatie, kindermoestuin, sociale werkprojecten, schoolprojecten, buurtactiviteiten).

De ontwikkelingskosten zijn laag en het beheer wordt geregeld door de ondernemer. De inrichting kan semi-tijdelijk zijn. Teeltaarde kan op de te saneren grond worden aangebracht, een laag van maximaal 1 meter is nodig. Kassen van hergebruikte materialen kunnen de moeilijkere gewassen herbergen.