verhoeven de ruijter,
ideeën voor stad en land

×

×

landschapsplan Kloostervelden

Locatie:
Sterksel
Ideeën voor:

Stichting Kempenhaeghe

Samen met:

Leon van Nierop (Bureau Van Nierop), Fiona Jongejans, Jesse Poppema en de bewoners van Kempenhaege

In samenwerking met de ecologische en bosbouwkundige kennis van Ingenieursbureau Van Nierop heeft Verhoeven | de Ruijter het landschapsplan ontwikkeld voor de directe omgeving en de openbare ruimte van het nieuwe woongebied Kloostervelden in Sterksel in opdracht van het epileptisch expertisecentrum Kempenhaeghe.

Geen gewone locatie. Het betreft een oorspronkelijke instellingsterrein, 75 ha groot, waarbij middels het concept van omgekeerde integratie zorgwoningen worden gecombineerd met reguliere woningen in een landschappelijke setting. De afgelopen jaren is het gebied omgevormd tot een bijzonder woongebied te midden van de Sterkselse bossen.

Naast de doelstelling van natuurontwikkeling stond het recreatieve en belevingsaspect centraal. In samenwerking met Fiona Jongejans zijn zowel de oude als nieuwe bewoners bevraagd naar hun wensen. Natuurbeleving, geur en kleur en mogelijkheden tot ontmoeting waren kernwoorden. De behoeftes en wensen hebben we voor een groot deel een plek kunnen geven in dit plan. Het resultaat is een samenhangende landschappelijke setting van bijzondere cultuurhistorische relicten, natuurontwikkeling en een brede variatie in de recreatieve beleving en gebruik. De natuurbeleving is tot aan de woning gebracht op verschillende wijzen en er zijn meerdere geborgen plekken voor ontmoeting gecreëerd langs logische en overzichtelijke routes. Een voorbeeld is de zintuigentuin, een plek met verschillende soorten beplanting die uitnodigt tot prikkeling van de zintuigen.

Ontwerp: 2016 | Uitvoering:  2017-2018

Landschapsplan Kempenhaeghe